Symptomen acute leukemie

Symptomen acute leukemie

Er zijn een aantal symptomen die snel in verband worden gebracht met acute leukemie (let op: niet te verwarren met chronische leukemie). De symptomen van chronische leukemie zijn vaak anders. Het is zo dat de symptomen van acute leukemie vaak alleen op acute leukemie wijzen als de acute leukemie symptomen gezamenlijk voorkomen. Het is dus niet zo dat als iemand snel blauwe plekken krijgt, hij of zij direct acute leukemie heeft. Symptomen van acute leukemie zijn behoorlijke bleekheid, kortademigheid (snel buiten adem zijn), vermoeidheid en hartkloppingen. Bovendien hebben patiënten van acute leukemie vaak last van spontane bloedingen in de neus of in het tandvlees en hebben zij bovendien vaak onverklaarbare blauwe plekken. Ook hebben de patiënten vaak last van terugkerende infecties die maar niet willen genezen en hebben zij last van koorts, zweten in de nacht, overvloedige menstruaties (in het geval van vrouwen), puntvormige bloedinkjes in de huid (met name op de benen) en lymfeklierzwellingen. Deze acute leukemie symptomen hebben allemaal te maken met een tekort aan rode bloedcellen (dit wordt ook wel bloedarmoede genoemd). Door een tekort aan bloedplaatjes blijven wondjes langer irriteren en krijgt men sneller last van blauwe plekken. Bij acute leukemie ontstaan deze klachten vaak in een korte periode, waardoor er meestal snel contact opgenomen wordt met de huisarts. In de meeste gevallen was een patiënt enkele weken geleden nog in staat om alles te doen.

Verschillende soorten acute leukemie

De symptomen van acute leukemie kunnen per soort acute leukemie verschillen. Er zijn twee soorten acute leukemie: acute myeloide leukemie en lymfatische acute leukemie. Deze twee soorten kennen soms ook weer andere acute leukemie symptomen. Het is dus nodig dat een patiënt, nadat er bij hem of haar acute leukemie is geconstateerd, doorgestuurd wordt voor verder onderzoek om vast te stellen of er sprake is van acute myeloide leukemie of dat er sprake is van lymfatische acute leukemie

Risicofactoren acute leukemie

Als gevolg van niet goed functionerende witte bloedcellen ontstaat er een groter risico op infecties, bijvoorbeeld in de mondholte of de keelholte, luchtwegen of urinewegen. Soms heeft een patiënt alleen last van koorts en nacht zweten, zonder dat duidelijk is waar dat door veroorzaakt wordt. In een gevorderd stadium van de ziekte kunnen symptomen optreden als gevolg van ophoping van leukemie cellen in de organen. Dit geeft de volgende symptomen.

Symptomen acute leukemie: (lymfatische)

  • Zwellingen in de lymfeklieren
  • Pijn in de bovenbuik vanwege een opgezwollen lever en/of milt.
  • Koorts en/of nacht zweten.
  • Pijn in de botten.
  • Bij acute myeloïde leukemie kunnen daarnaast zwelling van het tandvlees en hoofdpijn optreden.

In een gevorderd stadium van de ziekte kunnen symptomen optreden als gevolg van ophoping van leukemie cellen in de organen. Dit geeft de volgende symptomen.
Acute Leukemie – symptomenzoeker

Conclusie

Denk je last te hebben van de symptomen acute leukemie, neem dan contact op met je huisarts en laat je grondig onderzoeken. Weet je zeker dat je symptomen acute leukemie hebt dan vind je hier meer informatie over de behandeling acute leukemie.