Wat kan ik doen om te voorkomen dat ik leukemie krijg?

Wat is leukemie?
Leukemie is een vorm van bloedcellen waarbij de ontwikkeling van witte bloedcellen verstoord is. Bij leukemie wordt het groeiproces van de witte bloedcellen in het lichaam op een kwaadaardige manier verstoord, waardoor er óf onrijpe bloedcellen in het bloed terecht komen, óf waardoor er ophopingen van witte bloedcellen ontstaan. Hierdoor kunnen de witte bloedcellen hun taak (het afweren van ziektes en infecties) niet meer goed uitvoeren. Bovendien zorgen de kwaadaardige witte bloedcellen ervoor dat de rode bloedcellen en de bloedplaatjes niet meer de kans krijgen om hun taak goed uit te voeren. Een patiënt krijgt hierdoor vaak herkenbare klachten en wordt doorgestuurd naar het ziekenhuis voor verder onderzoek en een behandeling. Deze behandeling is zwaar en intensief en hierdoor willen veel mensen voorkomen dat ze leukemie krijgen. Maar kan dit eigenlijk wel?

Kan ik voorkomen dat ik leukemie krijg?
Er zijn wel risicofactoren die in verband worden gebracht met het krijgen van leukemie, maar er zijn nog niet echt manieren gevonden om te voorkomen dat u leukemie krijgt. De risicofactoren die in verband worden gebracht met het ontwikkelen van leukemie, zijn werken met bepaalde chemische stoffen zoals benzeen, het hebben van een myelodysplastisch syndroom, het hebben van het syndroom van Down of Fanconi anemie, maar ook het hebben van bepaalde virussen en infecties. Echter, aan deze risicofactoren kan niet altijd iets gedaan worden.

Is leukemie erfelijk?
Als leukemie vaker voorkomt in een familie, kan dit erfelijk zijn. Simpelweg: hoe meer leukemie er voorkomt in een familie, hoe groter de kans dat mensen in deze familie leukemie krijgen. Echter, de erfelijkheid van leukemie is niet vastgesteld. Het heeft dus ook geen zin om zich hier heel druk over te maken.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *