Verschillende soorten acute leukemie


Wat is leukemie?
Leukemie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van bloedkanker, waarbij het groeiproces van witte bloedcellen op een kwaadaardige manier wordt verstoord en er geen ruimte meer is voor gezonde witte bloedcellen, gezonde rode bloedcellen en gezonde bloedplaatjes om hun taken goed te verrichten. Hierdoor krijgt een patiënt last van specifieke symptomen die kunnen leiden op leukemie. Echter, het woord ‘leukemie’ is slechts een verzamelnaam voor verschillende soorten bloedkanker. Hieronder leggen we uit wat voor soorten leukemie er allemaal zijn.

Acute leukemie en chronische leukemie
Leukemie kan grofweg onderverdeeld worden in twee soorten leukemie: acute leukemie en chronische leukemie. Deze twee soorten verschillen behoorlijk van elkaar. Acute leukemie wordt vaak redelijk snel ontdekt. Een patiënt met acute leukemie krijgt vaak plotseling en tegelijkertijd last van een heleboel klachten, waardoor hij of zij vaak wel gedwongen is om naar de huisarts te gaan. Bij chronische leukemie is het echter zo dat een patiënt jarenlang nergens last van hoeft te hebben, omdat de klachten pas na langere tijd verschijnen. Hierdoor wordt chronische leukemie ook minder snel ontdekt.

Lymfatische en myeloide leukemie
Ook acute leukemie en chronische leukemie kunnen weer onderverdeeld worden in twee soorten. Zo bestaat er een lymfatische vorm van leukemie, maar bestaat er ook een myeloide vorm van leukemie. Bij een lymfatische vorm van leukemie ontstaan de leukemiecellen in de ontwikkeling van lymfoïde voorlopercel naar bloedcel, terwijl het bij de myeloide vorm zo is dat de leukemiecellen in de myeloidelijn ontstaan.

Conclusie
Leukemie is een verzamelnaam voor verschillende soorten bloedkanker en kan onderverdeeld worden in twee soorten: acute leukemie en chronische leukemie. Ook deze twee soorten leukemie kunnen elk onderverdeeld worden in twee soorten: lymfatische leukemie en myeloide leukemie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *