Symptomen acute leukemie

Wat is leukemie?
Leukemie is een vorm van bloedkanker waarbij er sprake is van een versnelde ontwikkeling van onrijpe witte bloedcellen. Door deze grote hoeveelheid onrijpe witte bloedcellen, blijft er in het bloed weinig ruimte over voor gezonde witte bloedcellen en voor gezonde rode bloedcellen en bloedplaatjes. Het is essentieel voor de gezondheid van een mens dat er een goede ontwikkeling van gezonde witte bloedcellen, gezonde rode bloedcellen en bloedplaatjes is. Dit is ook de reden dat leukemie direct behandeld wordt nadat er is vastgesteld dat iemand deze ziekte heeft. Er zijn verschillende soorten leukemie. Eén van die soorten is acute leukemie. Hieronder leggen we u uit wat acute leukemie precies is. 

Wat is acute leukemie?
Acute leukemie is een vorm van leukemie die zich enorm snel ontwikkeld. Bij acute leukemie kan het zo zijn dat een patiënt binnen een aantal weken veranderd van iemand die kerngezond lijkt, naar iemand die enorm veel klachten heeft. Bij acute leukemie gaat de ontwikkeling van onrijpe witte bloedcellen bovendien sneller dan bijvoorbeeld bij chronische leukemie (dit is een vorm van leukemie waarbij de ontwikkeling van deze kwaadaardige witte bloedcellen langzamer gaat, waardoor de symptomen van chronische leukemie ook minder snel ontdekt worden dan bij acute leukemie).

Symptomen van acute leukemie
Er zijn een hoop symptomen van acute leukemie. Als deze symptomen gezamenlijk optreden bij uzelf of bij iemand die u kent, is het raadzaam om direct de huisarts te raadplegen. Deze symptomen zijn onder andere erg bleek zijn, ernstige vermoeidheid, snel buiten adem zijn (kortademigheid), hartkloppingen, spontane bloedingen, terugkerende of niet genezende infecties, koorts en nachtzweten en. overvloedige menstruatie. Ook kan er sprake zijn van puntvormige bloedinkjes in de huid (met name op de benen) en lymfeklierzwellingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *