Psychosociale oncologische hulp aanvullend verzekeren

Als je een ingrijpende ziekte als acute leukemie hebt, is er – naast de behandelingen en lichamelijke invloeden – het psychische aspect. Het is onvoorstelbaar dat dergelijks je onaangeroerd laat. Een luisterend oor is fijn en extra geestelijke ondersteuning kan positief werken. Die steun kun je vinden in psychosociale oncologische hulp. Wat heb je hieraan en kost dit je wat?

 

Wat psychosociale oncologische hulp biedt

Heb je een ziekte als (acute) leukemie, dan draait soms bijna alles om deze kanker. Naast de behandelingen tegen acute leukemie zijn er de emotionele en sociale invloeden die de ziekte op je leven heeft. Met familie, vrienden en kennissen kun je erover praten, maar het gevoel van ‘altijd maar te praten over de ziekte’ en ‘daar eens mee op te moeten houden’ kan aanwezig zijn. Bij een psycholoog kun je je hart luchten, de gevoelens te verwerken en de ziekte te proberen te accepteren. Psychologische zorg kan je helpen beter door de behandelingen heen te komen.

 

Acuut maar geen juiste verzekering

Psychosociale oncologische hulp moet je aanvullend verzekeren. Maar wat als je nog niet verzekerd bent voor deze hulp (en andere zorg die je nodig hebt)? Is er dan een mogelijkheid om de aanvullende verzekering die je nodig hebt meteen af te sluiten? Meestal is het niet mogelijk om tussentijds een aanvullende verzekering te wijzigen. Wel wordt ‘gewone’ psychologische zorg vanuit de basisverzekering gedekt. Wil je hier een beroep op doen, dan moet dat via de huisarts. Deze kan je dan doorverwijzen naar een psycholoog. Wil je de aanvullende verzekering? Dan moet je wachten tot het eind van het jaar. Tijdens de laatste zes weken van het jaar kun je overstappen van zorgverzekering. Het kan zo zijn dat er voor psychosociale oncologische zorg een medische acceptatie wordt gevraagd. Bij sommige verzekeraars wordt gratis service geboden, zoals bij Menzis.

 

Spelen kosten (g)een rol?

Zorg en behandelingen kosten geld, maar kosten zouden geen rol mogen spelen. Je wilt je goed voelen, naar omstandigheden. Gelukkig vergoeden veel aanvullende verzekeringen de psychosociale hulp. De kosten variëren behoorlijk, van €0,99 tot €150,-, waarbij de dekking uiteenloopt. Wel is er zelfs bij de goedkoopste zorgverzekering een dekking van 100% tót €750,-. Om er snel achter te komen met welke zorgverzekering je het best af bent, kun je het beste zorgverzekeringen vergelijken. Zo kun je een overzicht krijgen van alle verzekeringen waarbij de behandelingen en zorg die jij nodig hebt, worden vergoed.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *