Het verschil tussen chronische en acute leukemie

Wat is leukemie?
Leukemie is een verzamelnaam voor verschillende soorten bloedkanker. Deze bloedkanker bevindt zich vooral in de vorming van witte bloedcellen. Bij leukemie wordt het groeiproces van de witte bloedcellen in het lichaam op een kwaadaardige manier verstoord, waardoor de witte bloedcellen onrijp zijn en hun taak niet meer goed kunnen verrichten. Het lichaam wordt hierdoor vatbaarder voor ziektes. Ook rode bloedcellen en bloedplaatjes kunnen hun taak minder goed verrichten, want de onrijpe witte bloedcellen nemen meer ruimte in dan ze zouden moeten doen. Leukemie kan onderverdeeld worden in twee soorten leukemie: acute leukemie en chronische leukemie. Hieronder leggen we het verschil uit.

Wat is acute leukemie?
Acute leukemie is een vorm van leukemie die vaak snel ontdekt wordt, doordat de klachten zich in korte tijd ontwikkelen en opstapelen. Bij acute leukemie zijn de kwaadaardige cellen onrijp en krijgt de patiƫnt last van symptomen als extreme bleekheid (door een tekort aan rode bloedcellen), vermoeidheid, duizeligheid, hartkloppingen, spontane bloedingen aan de neus of het tandvlees, het snel krijgen van blauwe pekken, terugkerende infecties of niet genezende wondjes, koorts, zweten in de nacht, hoofdpijn en een verminderde eetlust.

Chronische leukemie

Chronische leukemie ontwikkelt zich langzamer dan acute leukemie en wordt hierdoor vaak ook pas later ontdekt. Bij chronische leukemie is er een opeenhoping van rijpe cellen. Patiƫnten hebben bij chronische leukemie vaak last van een vol gevoel in de buik door zwellingen in de milt en/of de lever, van druk op de maag en zwellingen van lymfekliertjes in de hals, de oksels en/of de liezen.

Conclusie
Leukemie is een verzamelnaam voor vormen van bloedkanker. Leukemie kan onderverdeeld worden in twee soorten: acute leukemie en chronische leukemie. Acute leukemie wordt vaak snel ontdekt, terwijl chronische leukemie vaak minder snel ontdekt wordt. De symptomen van acute leukemie kunnen ook verschillen van de symptomen van chronische leukemie.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *