Chronische leukemie

Wat is chronische leukemie?
Chronische leukemie is een vorm van leukemie die niet acuut is. Patiënten met chronische leukemie komen vaak pas na lange tijd achter het feit dat ze leukemie hebben, omdat de klachten van chronische leukemie pas later opspelen dan de klachten bij bijvoorbeeld acute leukemie. Het komt vaak voor dat een patiënt al een aantal jaar leukemie blijkt te hebben als chronische leukemie wordt ontdekt. Bovendien zijn de klachten bij chronische leukemie ook anders dan de klachten bij acute leukemie. Hieronder leest u meer over de symptomen en de klachten van patiënten met chronische leukemie.

De symptomen van chronische leukemie
Bij chronische leukemie hopen cellen zich op, terwijl er bij acute leukemie sprake is van een snelle ontwikkeling van kwaadaardige, onrijpe witte bloedcellen. De klachten van chronische leukemie zijn hierdoor ook anders dan de klachten bij acute leukemie. Patiënten met chronische leukemie hebben vaak last van een vol gevoel in de buik. Dit volle gevoel wordt veroorzaakt door een zwelling van de milt en/of de lever. Ook hebben patiënten van chronische leukemie vaak last van een gevoel van druk op de maag. Ook dit wordt veroorzaakt door een zwelling van de milt en/of de lever. Tenslotte hebben patiënten van chronische leukemie vaak zwellingen van lymfeklieren in de hals, de oksels en/of de liezen. Echter, het kan wel zo zijn dat de klachten van acute leukemie (bijvoorbeeld vermoeidheid, bleekheid, snel moe zijn, duizeligheid, hoofdpijn, etc.) ook voorkomen bij patiënten met chronische leukemie, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.

Conclusie
Chronische leukemie is een vorm van leukemie die vaak laat ontdekt wordt. Patiënten bij wie chronisch leukemie wordt ontdekt, hebben deze ziekte vaak al jarenlang, omdat de ziekte zich redelijk langzaam ontwikkelt. Symptomen van chronische leukemie zijn een vol gevoel in de buik, druk op de maag en opgezette lymfeklieren in de hals, oksels en/of liezen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *