Acute leukemie

Wat is acute leukemie?
Acute leukemie is een vorm van leukemie waarbij kwaadaardige cellen onrijp zijn en zich in een snel tempo verspreiden door het bloed. Bij acute leukemie komt er dus een grote hoeveelheid onrijpe witte bloedcellen in het bloed en beenmerg. Hierdoor is het minder plaats voor het lichaam om rode bloedcellen en bloedplaatjes te vormen. Bovendien kan er een tekort aan gezonde witte bloedcellen ontstaan. Hierdoor kan een patiënt duidelijke klachten krijgen die in verband kunnen worden gebracht met acute leukemie. Hieronder beschrijven we de symptomen van acute leukemie.

Wat zijn de symptomen van acute leukemie?
Patiënten met acute leukemie hebben vaak van dezelfde symptomen last. Huisartsen die deze symptomen gecombineerd zien voorkomen bij patiënten, zullen hun patiënten dan ook zeer snel doorsturen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek naar mogelijke leukemie. Deze symptomen zijn onder andere extreme bleekheid (door een tekort aan rode bloedcellen), vermoeidheid, snel buiten adem zijn, duizeligheid, hartkloppingen, spontane bloedingen (bijv. in de neus of in het tandvlees), het snel krijgen van blauwe plekken, terugkerende infecties of wondjes die niet genezen, het hebben van koorts, periodes van hevig zweten in de nacht, hoofdpijn en een verminderde eetlust (mogelijk in combinatie met gewichtsverlies). Doordat patiënten met deze klachten vaak snel naar een huisarts gaan (de klachten hebben inmiddels een behoorlijke impact op het leven), wordt acute leukemie ook sneller ontdekt dan bijvoorbeeld chronische leukemie; een vorm die zich veel langzamer ontwikkeld en waarbij de klachten geleidelijk ontstaan.

Herkent u dit?
Als u deze symptomen herkent bij uzelf of bij een bekende, dan is het raadzaam om direct de huisarts te hebben. Als deze symptomen gezamenlijk voorkomen kan dit zeker wijzen op een vorm van acute leukemie. In het ziekenhuis zal dan verder vastgesteld worden om wat voor soort leukemie het gaat en welke behandeling het meest geschikt is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *